Armeringsstål

Armeringsstål finns i många olika former och grovlekar. Från krokar och smala stänger till hela nät av armeringsjärn. Alla tillverkas av varmvalsat eller kalldraget stål. Materialet i det varmvalsade stålet är så kallat seghärdat stål vilket innebär att den färdiga produkten har en segare kärna som gör det tåligare och flexiblare än vanligt stål av samma tjocklek.

Armeringsnät

Alla armeringsnät tillverkas av en räfflad metalltråd som sedan maskinsvetsats. Tråden i armeringsnäten tillverkas nästan alltid av kalldraget stål. Traditionellt har armeringsnät använts i betonggolv för att göra dem starkare och stabilare men det blir idag allt vanligare att använda armeringsnät även i väggar. Vissa företag tillverkar även specialnät som är formade efter kundens önskemål.

Rullarmering

Rullarmering är kanske mest förknippat med stora byggen där stora plattor gjuts på en och samma gång. Detta innebär att armeringsjärn svetsas fast på ett metalband som sedan rullas upp till stora rullar. Dessa rullar underlättar arbetet med armering. Enligt beräkningar behövs vara en tiondel av tiden om man använder rullarmering jämfört med att använda traditionell armering. Det är också en arbetsmiljöfråga för de arbetare som arbetar med armering på till exempel byggen. Rullarmering minskar belastningen och slitaget på ryggar, axlar och armar.

Iläggningsfärdig armering (ILF)

Iläggningsfärdig armering är ganska nytt på marknaden. Det innebär att kunden beställer armering i rätt längd och form av tillverkaren som sedan tillverkar all armering i ett svep inne på fabrik innan den färdiga produkten levereras till kunden. Det färdiga materialet levereras uppmärkt och i buntar efter kundens egna önskemål och är färdigt att användas omgående utan att kunden själv behöver klippa och svetsa ute på bygget. Istället kan armeringen placeras i formen på en gång vilket sparar både tid och arbete.