Hjärtstartare räddar liv

Att kunna hantera en hjärtstatare är kanske inget man tänker på ofta, men om olyckan skulle vara framme kan du  rädda liv genom att genomföra hjärt- och lungräddning och använda dig av en hjärtstatare. Varje dag drabbas människor runt om i Sverige av plötsligt hjärtstopp och tyvärr är det inte många som överlever. De som överlever behöver vård efteråt för att inte kroppens organ skall få bestående skador.

hjartstopp

Den vanligaste orsaken till att folk får plötsligt hjärtstopp är hjärtinfarkt men det är viktigt att veta skillnaden mellan dem. Det är bara 1 person av 27 som överlever hjärtstopp men fler som överlever hjärtinfarkt. För att överleva hjärtstopp är det avgörande hur snabbt den drabbade får hjälp med hjärt- och lungräddning och att hjärtat får starthjälp med en hjärtstartare. Hjärtstartare går att köpa eller hyra här. Ett hjärtstopp orsakas av fel i hjärtats elektriska system medan en hjärtinfarkt beror på cirkulationsproblem med att proppar i blodkärlen bildas. En hjärtinfarkt är lättare att överleva så länge det inte övergår till ett hjärtstopp.
Drabbas någon i din närhet av plötsligt hjärtstopp ska du genast ringa efter ambulans, varje minut räknas för att den drabbade personen ska öka sina chanser att överleva. För varje minut som en person inte får någon sorts behandling minskar chansen att överleva. Efter att du har ringt efter hjälp bör du påbörja hjärt- och lungräddning för att hålla i gång syretillsättningen i kroppen. Det är mindre risk att andra organ tar stryk så länge kroppen förses med syre. Hjärtat hos en drabbad person startar inte endast av detta utan det behövs även användas en hjärtstartare. En hjärtstartare ska vara enkel att använda utan sjukvårdsutbildning men det finns kurser att gå om man vill lära sig mer.